Liksom när det gäller så mycket annat handlar betting om att vara förberedd och påläst, om att ha disciplin och om att träna. I likhet med så mycket annat finns få genvägar och de som gör sin hemläxa tenderar att göra mycket bättre ifrån sig, vare sig vi vill det eller inte.
Om du vill lyckas inom sportsbetting bör du betrakta förberedelsen som en investering och undvika att ta några genvägar. De som lyckas har faktiskt ganska sällan tur – utan har snarare lagt ner mycket tid på att ta reda på fakta och studera statistik. Men även de bästa spelarna faller ibland offer för den förrädiska och lömska mänskliga psykologin, som tenderar att lura även den mest pålästa och rutinerade spelaren. Så oavsett om du är nybörjare eller proffs finns det alltid fallgropar på vägen till framgång, och för att undvika att falla i dem är det viktigt att känna till vilka de är. Här lär vi dig mer om detta.
Att rida på framgångsvågen
Idén om att du bör rida på framgångsvågen och betta på lag som är inne i ett flow är så vanlig att den på engelska har ett eget uttryck – The Hot Hand effect (HHF) Här luras du att tro att bara för att det gått bra hittills, så ökar detta chanserna att det ska gå bra även i nästa match. När detta har studerats rent vetenskapligt har man kommit fram till att det inte finns något sådant samband. Rent statistiskt är det alltså inte större sannolikhet att en spelare ska göra ett fjärde mål, bara för att denne hittills satt tre raka mål i krysset.
Strutseffekten
När något inte riktigt passar in i vår idé av verkligheten kan vi ibland välja att istället bortse från den ”felande” informationen och göra som strutsen – stoppa huvudet i sanden och låtsas att den avvikande informationen inte existerar. Om du ägnar dig åt sportbetting är det inte helt osannolikt att du är intresserad av idrott och därmed också håller på ett visst lag. Naturligtvis vill du gärna att det lag som ligger dig varmt om hjärtat ska vinna, kanske så till den milda grad att du ibland väljer att bortse från vital information. Har motståndarlaget en drömuppsättning, medan ditt eget lag är skadedrabbat? Ta upp huvudet ur sanden och gör en nykter bedömning.
Att vinna tillbaka förlorade pengar
Att förlora pengar svider och vårt motstånd mot förluster är djupt förankrad i det mänskliga psyket. Utifrån detta är det inte konstigt att vår vilja att vinna tillbaka förlorade pengar kan utgöra en stark driftkraft – men här riskerar vi att gå vilse ordentligt. Viljan att vinna tillbaka förlorade pengar kan i hög utsträckning påverka vårt beslutsfattande, och ju mer vi förlorat desto värre är det. Att känna till hur vårt psyke upplever förluster kan vara ett viktigt verktyg i kampen mot irrationella beslut. Vår hjärna har utvecklats oerhört lite de senaste 30 000 åren, och det är därför bättre att hålla sig till fakta och statistik än att få panik och springa vilse.
Att utgå från falska slutsatser
Vi har alla en vän som säger att ”jag blir aldrig sjuk” och som därför inte bryr sig om vare sig hygien eller att undvika personer som är uppenbart sjuka. Det vår vän gör är att fatta irrationella beslut utifrån en falsk slutsats. Alltså – bara för att du har haft tur och inte blivit sjuk hittills, innebär det inte att du inte kan bli sjuk i framtiden. Att fästa för stor vikt vid resultatet och därmed bortse från andra relevanta fakta kan i hög utsträckning påverka våra beslut. Att istället odla förmågan att analysera logiska orsakssamband kommer att ge oss mycket bättre output i det långa loppet.
Att ständigt agera
Visste du att det finns studier som visar att den som aldrig byter fil i trafiken kommer fram snabbare än den som ständigt kastar sig till höger och vänster i jakten på att komma fram så fort som möjligt? Ett mycket vanligt misstag som det mänskliga psyket gör är att tro att det är bättre att göra något (vad som helst) än att ha tålamod och inte göra något alls. Det här riskerar att leda oss väldigt fel – inte minst när det kommer till sportsbetting. Ibland är det bättre att inte betta alls, än att betta på vad som helst bara för bettandets skull.